03 Jun Promoția 2022
Iris, Ancuța, Denisa, Loredana, Andreea, Florentin, Alexandru, Ioan, Daniel, Eugen, Andreea, Rebecca, Bogdan, Radu și Lidia. Aceștia sunt primii 15 absolvenți ai Academiei de Leadership Urban, devenind primul layer al unei comunități de changemakeri, care modelează și vor modela Sibiul în următorii ani. (Detalii despre cei 15 aici)
Ne bucurăm nespus că am ajuns la finalul primei etape a acestei călătorii și mulțumim partenerului Regnology, care a crezut în viziunea noastră încă din prima clipă și ne-a fost alături în tot acest demers.
„Toate programele pe care le fac eu sunt călătorii și asta mi-a plăcut foarte mult la ALU – că e conceput ca o călătorie de șase luni. Călătoria continuă și vă aștept să ne vedem în următorul episod.”, Dan Luca, expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală și mentorul modulului 2, Get into SHAPE.
Nevoia și ideea Academiei
În cei zece ani de când lucrăm în comunitate, am avut ocazia să interacționăm cu diverși lideri care mișcă lucrurile cu brio în domeniile lor, dar am și remarcat lipsa de leadership nou sau divers, care să acopere toate ariile și care ar fi putut face diferența în varii momente cheie pentru oraș. În același timp, în ultimii ani, Sibiul s-a confruntat tot mai mult cu exodul tinerilor cu potențial, care adesea descriu mediul de aici ca fiind dezinteresat și neprietenos față de ei și de nevoile lor. Plecarea acestora duce la blocaje în dezvoltarea urbei și alimentează cercul vicios.
Aceste lucruri ne-au făcut să conștientizăm faptul că putem veni în sprijinul tinerilor cu capacități deosebite, care aleg să rămână și să se dezvolte în Sibiu, ajutându-i să-și înțeleagă cât mai bine potențialul, dar și cum pot avea impact asupra orașului. Astfel a apărut ideea Academiei de Leadership Urban (ALU). Încă de la început, ALU și-a propus să atragă tineri remarcabili din sfere și cu interese diverse – implicare socială, antreprenoriat, politică, educație, administrație publică, intraprenoriat, cultură etc., și să construiască un context de dezvoltare comun pentru ei. Am considerat că liderul urban modern are nevoie să înțeleagă pluriperspectivismul vieții unei comunități și să ia decizii integrând cât mai bine această diversitate, iar în acest sens este imperios necesar un spațiu de creștere a nivelului de empatie și înțelegere intersectorială.
Unul din obiectivele principale a fost să construim o comunitate mai largă de persoane cu principii, valori și viziuni comune – o comunitate din care facem parte și noi. Pentru că, până la urmă, leadershipul este despre a fi în comunitate, nu despre a fi în pătrățelul tău. De-a lungul timpului, am simțit nu o dată (iar pe parcurs, ALU ne-a confirmat acest lucru) că există o puternică nevoie de a fi cu și de a interacționa cu oameni ca tine, și există inclusiv și o sete pentru cadre de întâlniri în care să înveți, nu doar să socializezi.
„Înainte să pornesc în această aventură, căzusem în capcana, ca mulți alții, de a crede că pot să rezolv problemele ce mă înconjoară de unul singur. Vedeam Academia ca o altă etapă de perfecționare a unor abilități. Și pot să vă spun că a fost și asta. […]
Trecând prin 5 module ale Academiei de Leadership Urban, înțeleg că nevoile societății pe care le vedem mai clar acuma nu pot fi înfruntate de unul singur sau prin puterea individului, oricât de capabil ar fi el. Pentru că vorbim de nevoile și problemele care ne impactează pe toți într-un fel sau altul, e nevoie de o echipă cât mai diversă și conștientă de acestea pentru a le putea înfrunta și pentru a implementa soluții adecvate.”, Alexandru Haraga, absolvent ALU 2022
[/vc_column_text]
Călătoria
Am gândit întregul program ca pe o călătorie personală transformațională și pentru mulți ar fi trebuit să fie un parcurs de maturizare. În același timp, ne-am propus o experiență destul de culturală, poate puțin mai greu de înțeles din exterior – o experiență despre imersarea într-o cultură. N-a fost ca o școală în care studiezi despre x, y, z, ci una în care treci prin anumite experiențe și învățarea este la nivel subconștient.
Modulele s-au legat în mod organic și au fost construite unul peste celălalt, fiind gândite să plece de la zona individuală și autocunoaștere, după care s-au mutat la societate, domeniul financiar și, în final, la cultură, cu explorarea modurilor în care ne influențează și în care putem s-o influențăm.
Ne-am propus să nu spunem „așa trebuie să fie un leader”, ci am dorit ca fiecare participant să descopere locul care i se potrivește mai mult. În plus, am vrut să transmitem și perspective de leadership la niveluri diferite: ale mentorilor care au dat mai departe, ale pesoanelor care au ținut extras-urile și prin care am încercat să-i expunem la mai multe viziuni, ale celor care au dat viață spațiilor în care s-au desfășurat modulele.
Pe scurt, probabil că putem spune că ALU este un cadru de învățat, văzut și schimbat, devenit mai bun.
„Credeți că introvertiții pot fi lideri buni? Răspunsul este – categoric Da! […]
Până la urmă, la ALU mi-am găsit o a doua familie aici, la Sibiu”, Loredana Bulgaru, absolventă ALU 2022
ALU 2022
După un an în care am documentat și am planificat lucrurile, am făcut interviuri cu diverși tineri, pentru a înțelege cât mai bine situația și nevoile lor, am pus cap la cap toate și i-am dat drumul. Am fost bucuroși să constatăm că există mult interes din partea lumii, iar la finalul discuțiilor în jurul celor 40 de aplicații eligibile, am mers înainte cu 15 participanți, cu vârste cuprinse între 22 și 32 de ani.
Am reușit să alcătuim un grup de oameni foarte diferiți, dar care și-au găsit puncte și valori comune și care erau mereu interesați să-și spună povestea, care aduceau lucrurile în grup și dezbăteau, dezbăteau, dezbăteau. Nu credem că greșim dacă spunem că oamenilor de la ALU 2022 le-a plăcut să ia taurul de coarne. Mulți dintre ei au adus în discuții informații din domeniile lor – medicină, spital, organizare SMURD, cultură, arhitectură, business și imobiliare etc., ceea ce a lărgit orizonturile tuturor și, până la urmă, au luat mult unii de la alții în acest proces. Toată lumea și-a căutat locul în cadrul acestei micro-comunități și a văzut că a putut să contribuie. A existat spațiu prielnic și pentru persoanele introvertite, or lumea are nevoie de leadership în toate felurile.
În cadrul ALU am încercat să creăm un context de empowerment, un cadru de egalitate. Inclusiv, unul în care poți avea încredere – și chiar dacă uneori s-au spus și lucruri mai greu de dus, lucrurile s-au așezat întotdeauna cu bine.
Spre finalul programului am alocat timp și unui thinkathon, în care echipa ALU 2022 a avut ocazia și să-și imagineze cum ar arăta diverse aspecte din orașul în care le-ar plăcea să trăiască și să construiască în jurul acestor idei: de la mici spații urbane verzi la probleme legate de integrarea profesională a tinerilor – proiecte la care se va lucra în perioada următoare.
Cei 15 tineri au venit deschiși, curioși, dornici să-și ia de la program lucrurile de care aveau nevoie și s-au lăsat duși de proces. Iar acum, la rândul lor, vor să dea mai departe.
„De când am început ALU, serile la mine pe balcon, petrecute alături de vecinii mei, s-au transformat în dezbateri pe diferite subiecte sau probleme din viața noastră, fără prejudecăți, fără prea multe convingeri, ci cu multe întrebări de genul cum și de ce s-a ajuns aici? ce putem face pentru a soluționa aceste probleme? cum ne putem oferi ajutorul prin cunoștințele pe care le avem sau le putem dobândi?
Cu toții putem face asta, indiferent de backgroundul cultural, educațional și social.
Acest tip de gândire mi-a schimbat viața considerabil, calitatea relațiilor cu colegii de muncă, cu membrii familiei și prietenii s-a îmbunătățit, sunt mai stăpână pe mine și fac față stresului și necunoscutului cu mult mai multă ușurintă. Mulțumesc ALU!”, Andreea Simionaș, absolventă ALU 2022
Ce urmează?
În ceea ce privește promoția ALU 2022, vom lucra la ideile de la thinkathon, dar vom continua și să punem una-alta pe picioare împreună. (Dar și să ne vedem la câte o cafea sau zi de naștere).
Altfel, ne-am propus, pe termen lung, să ajutăm și alți tineri să-și reconsidere locul lor în lume. Și ne auzim cu mai multe detalii la începutul lui 2023, când lansăm următoarea ediție.
Mulțumiri
Mulțumim mult, în primul rând, partenerilor de la Regnology, care ne-au sprijinit cu entuziasm și răbdare.
Mentorilor, care au acceptat să dea mai departe din învățăturile lor: Elena Bouleanu, Dan Luca, Oana Craioveanu, Ana Maria Vrabie și Radu Burnete. Prietenilor care au sărit în ajutor la extras-uri și tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au ajutat să ducem la bun sfârșit toate.
Și nu în ultimul rând, mulțumim Iris, Ancuța, Denisa, Loredana, Andreea, Florentin, Alexandru, Ioan, Daniel, Eugen, Andreea, Rebeca, Bogdan, Radu și Lidia, pentru că ne-ați permis să învățăm și noi de la voi și să devenim, la rândul nostru, mai buni.
„Cred că aici ați primit un fertilizator foarte bun, care v-a făcut să creșteți cât alții în cinci ani. Un îndemn, dacă e să am un îndemn, fiți vii. Și, mai ales, în vremurile astea, nu disperați.”, Elena Bouleanu, mentorul modului 1, SHAPE of Me
Foto: Gabriela Cuzepan, Rareș Helici
Sorry, the comment form is closed at this time.