Iris, Ancuța, Denisa, Loredana, Andreea, Florentin, Alexandru, Ioan, Daniel, Eugen, Andreea, Rebecca, Bogdan, Radu și Lidia. Aceștia sunt primii 15 absolvenți ai Academiei de Leadership Urban, devenind primul layer al unei comunități de changemakeri, care modelează și vor modela Sibiul în următorii ani. (Detalii despre cei 15 aici)
Ne bucurăm nespus că am ajuns la finalul primei etape a acestei călătorii și mulțumim partenerului Regnology, care a crezut în viziunea noastră încă din prima clipă și ne-a fost alături în tot acest demers.
„Toate programele pe care le fac eu sunt călătorii și asta mi-a plăcut foarte mult la ALU – că e conceput ca o călătorie de șase luni. Călătoria continuă și vă aștept să ne vedem în următorul episod.”, Dan Luca, expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală și mentorul modulului 2, Get into SHAPE.
Nevoia și ideea Academiei
În cei zece ani de când lucrăm în comunitate, am avut ocazia să interacționăm cu diverși lideri care mișcă lucrurile cu brio în domeniile lor, dar am și remarcat lipsa de leadership nou sau divers, care să acopere toate ariile și care ar fi putut face diferența în varii momente cheie pentru oraș. În același timp, în ultimii ani, Sibiul s-a confruntat tot mai mult cu exodul tinerilor cu potențial, care adesea descriu mediul de aici ca fiind dezinteresat și neprietenos față de ei și de nevoile lor. Plecarea acestora duce la blocaje în dezvoltarea urbei și alimentează cercul vicios.
Aceste lucruri ne-au făcut să conștientizăm faptul că putem veni în sprijinul tinerilor cu capacități deosebite, care aleg să rămână și să se dezvolte în Sibiu, ajutându-i să-și înțeleagă cât mai bine potențialul, dar și cum pot avea impact asupra orașului. Astfel a apărut ideea Academiei de Leadership Urban (ALU). Încă de la început, ALU și-a propus să atragă tineri remarcabili din sfere și cu interese diverse – implicare socială, antreprenoriat, politică, educație, administrație publică, intraprenoriat, cultură etc., și să construiască un context de dezvoltare comun pentru ei. Am considerat că liderul urban modern are nevoie să înțeleagă pluriperspectivismul vieții unei comunități și să ia decizii integrând cât mai bine această diversitate, iar în acest sens este imperios necesar un spațiu de creștere a nivelului de empatie și înțelegere intersectorială.
Unul din obiectivele principale a fost să construim o comunitate mai largă de persoane cu principii, valori și viziuni comune – o comunitate din care facem parte și noi. Pentru că, până la urmă, leadershipul este despre a fi în comunitate, nu despre a fi în pătrățelul tău. De-a lungul timpului, am simțit nu o dată (iar pe parcurs, ALU ne-a confirmat acest lucru) că există o puternică nevoie de a fi cu și de a interacționa cu oameni ca tine, și există inclusiv și o sete pentru cadre de întâlniri în care să înveți, nu doar să socializezi.
„Înainte să pornesc în această aventură, căzusem în capcana, ca mulți alții, de a crede că pot să rezolv problemele ce mă înconjoară de unul singur. Vedeam Academia ca o altă etapă de perfecționare a unor abilități. Și pot să vă spun că a fost și asta. […]
Trecând prin 5 module ale Academiei de Leadership Urban, înțeleg că nevoile societății pe care le vedem mai clar acuma nu pot fi înfruntate de unul singur sau prin puterea individului, oricât de capabil ar fi el. Pentru că vorbim de nevoile și problemele care ne impactează pe toți într-un fel sau altul, e nevoie de o echipă cât mai diversă și conștientă de acestea pentru a le putea înfrunta și pentru a implementa soluții adecvate.”, Alexandru Haraga, absolvent ALU 2022