Promotia 2023
16274
post-template-default,page,page-id-16274,bridge-core-2.9.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5,elementor-page elementor-page-16274
 

Promotia 2023

Ana-Maria, Andreea P. și Andreea N., Aurica, Anda, Bianca, Bogdan C. și Bogdan M., Bogdana, Cristian, Larisa, Margot, Ştefan și Ovidiu sunt absolvenții celei de-a doua ediții a Academiei de Leadership Urban. (Detalii despre cei 14 aici)

 

Suntem nespus de bucuroși că am reușit să punem pe picioare încă o ediție ALU și mulțumim partenerului Regnology, care a crezut în viziunea noastră încă din prima clipă și ne-a fost alături și în acest an.

 

„ALU 2023 – încă un experiment reușit, alți 15 tineri cu diverse experiențe au trecut prin programul intensiv pregătit de Fundația Comunitară Sibiu pentru a deveni lideri în comunitatea noastră. Uimitoare a fost implicarea alumnilor ALU 2022, care nu doar că au creat o conexiune cu colegii din ALU 2023, dar au și participat activ atât în organizare, cât și în a împărtăși din experiența lor. Noi, în Regnology, credem în sustenabilitate ; de aceea considerăm, că e necesar să investim puternic în liderii de mâine pentru a concepe un mediu mai bun. Aceștia vor avea oportunitatea să se implice în proiecte inovatoare și responsabile, care să aducă valoare comunității noastre și mediului.”, George Bontaș, Country Leader Regnology România

[/vc_column_text]

Nevoia și ideea Academiei

În activitatea Fundației, am tot remarcat lipsa de leadership nou sau divers, atât de necesar orașului, precum și problema exodului tinerilor cu potențial din Sibiu și ne-am dorit să venim în sprijinul persoanelor tinere care au capacități deosebite și aleg să rămână și să se dezvolte aici.

 

Încă de la început, ALU și-a propus să atragă tineri remarcabili din sfere și cu interese diverse – implicare socială, antreprenoriat, politică, educație, administrație publică, intraprenoriat, cultură etc., și să construiască un context de dezvoltare comun pentru ei. Am considerat că liderul urban modern are nevoie să înțeleagă pluriperspectivismul vieții unei comunități și să ia decizii integrând cât mai bine această diversitate, iar în acest sens este imperios necesar un spațiu de creștere a nivelului de empatie și înțelegere intersectorială.

 

Unul din obiectivele principale a fost să construim o comunitate mai largă de persoane cu principii, valori și viziuni comune – o comunitate din care facem parte și noi. Pentru că, până la urmă, leadershipul este despre a fi în comunitate, nu despre a fi în pătrățelul tău. De-a lungul timpului, am simțit nu o dată (iar pe parcurs, ALU ne-a confirmat acest lucru) că există o puternică nevoie de a fi cu și de a interacționa cu oameni ca tine, și există inclusiv și o sete pentru cadre de întâlniri în care să înveți, nu doar să socializezi.

„În momentul în care am făcut trecerea de la facultate la job am avut impresia că TOATE proiectele pentru dezvoltare personală de care auzeam erau dedicate studenților. Momentul în care am văzut descrierea ALU nu mi-a venit să cred că cineva a gândit un proiect care nu era dedicat exclusiv studenților și din descriere, părea să fie special pentru mine.

Cred, după ce am trăit această experiență, că ALU aduce o valoare imensă, în primul rând, prin faptul că este gândit în așa fel încât să fie personalizat pe fiecare participant. Instrumentele și conținutul extrem de bine gândite și structurate își augmentează valoarea în funcție de aportul personal pe care fiecare dintre participanți și-l aduce.
, Bianca Duță, absolventă ALU 2023

 

Călătoria

 

Am gândit programul ca pe o călătorie personală transformațională și pentru mulți ar fi trebuit să fie un parcurs de maturizare. În același timp, ne-am propus o experiență destul de culturală, poate puțin mai greu de înțeles din exterior – o experiență despre imersarea într-o cultură. N-a fost ca o școală în care studiezi despre x, y, z, ci una în care treci prin anumite experiențe și învățarea este la nivel subconștient.

 

Modulele s-au legat în mod organic și au fost construite unul peste celălalt, fiind gândite să plece de la zona individuală și autocunoaștere, după care s-au mutat la societate, domeniul financiar și, în final, la cultură, cu explorarea modurilor în care ne influențează și în care putem s-o influențăm.

 

Ne-am propus să nu spunem „așa trebuie să fie un leader”, ci am dorit ca fiecare participant să descopere locul care i se potrivește mai mult. În plus, am vrut să transmitem și perspective de leadership la niveluri diferite: ale mentorilor care au dat mai departe, ale pesoanelor care au ținut extra-urile și prin care am încercat să-i expunem la mai multe viziuni, ale celor care au dat viață spațiilor în care s-au desfășurat modulele.

 

Pe scurt, probabil că putem spune că ALU este un cadru de învățat, văzut și schimbat, devenit mai bun.

„Această academie a adunat la un loc oameni diferiți, din domenii diferite și cu experiențe diferite, dar care au același scop: să ajute comunitatea din care fac parte. Asta mi-am dorit și eu de foarte mult timp, lucru pe care îl făceam prin voluntariate. Dar mi-am dorit mai mult, am vrut ca acțiunile mele să aibe un impact mai mare, iar ALU a fost locul perfect pentru a învăța cum pot atinge acest scop., Cristian Beckert, absolvent ALU 2023

ALU 2023

 

Treptat, absolvenții primei ediții și-au făcut tot mai simțită prezența în comunitate: au început să colaboreze mai mult atât între ei, cât și cu Fundația sau alte organizații din Sibiu. 

 

În 2023, am reușit să strângem încă o echipă de oameni foarte diferiți, dar care și-au găsit puncte și valori comune. Cea de-a doua generație s-a remarcat prin faptul că participanții au fost mai analitici, orientați spre nuanțe și reflexivi. Programul a fost o mare provocare pentru ei, le-a împins limitele și i-a scos mult din zona de confort, iar ei au răspuns foarte bine.

 

Un aspect important de menționat este că mulți dintre ei nu sunt din Sibiu și ne-am bucurat mult să primim și tineri care au ales să se mute aici.

 

La fel ca în 2022, ne-am dorit să aducem la aceeași masă persoane din domenii cât mai diferite și am reușit să avem medici, arhitecți, antrenori fitness, antreprenori, specialiști marketing sau IT etc., lucru care a lărgit orizonturile tuturor. În cadrul ALU am încercat să creăm un context de empowerment, un cadru de egalitate, unul în care poți avea încredere. 

 

Spre finalul programului, grupul a pus osul la treabă la un thinkathon de două zile, în care a avut ocazia să-și imagineze cum ar arăta diverse aspecte din orașul în care le-ar plăcea să trăiască și să construiască în jurul acestor idei.

 

„Experiența ALU credem noi că necesită multă energie și deschidere, căci participanții încep prin a explora lumea lor interioară, obiceiurile și modelele de gândire, iar apoi se mută spre subiecte precum modele de finanțare și antreprenoriat, implicare civică, gândire sistemică și schimbări culturale. O experiență așa de multidimensională necesită dedicare, iar noi suntem tare mândri de absolvenții noștri care au trecut prin proces cu brio. N-au lipsit nici revederile cu prima generație ALU care și-a luat rolul de ALUmni în serios și împreună cu generația 2 au pus bazele unei comunități bine închegate de oameni resursă.”  Mădălina Pîșcu, facilitatoare ALU 2023

 

Cele două idei finaliste în urma thinkaton-ului:

  • Primul proiect și-a propus să completeze activitatea Asociației „Hai din Pantofi în Bocanci”, a cărei președintă este una din absolventele ALU 2023, Margot Menning. Acesta urmărește crearea unui spațiu unde tinerii din mediul rural pot petrece timp împreună, unde pot avea acces la informații și unde își pot găsi mentori. 
  • Al doilea s-a axat pe dezvoltarea unei platforme pentru evenimente de socializare organizate de indivizi, grupuri de inițiativă sau organizații, iar grupul dorește să îl piloteze cu o serie de activități pentru persoanele aflate la sau aproape de vârsta pensionarii și care ar acoperi o nevoie clară în oraș. 

Ce urmează?

 

În perioada următoare, cele 2 grupuri vor lucra la ideile de la thinkathon, dar vom continua și să mai coacem una-alta împreună.

 

Altfel, în acest an am simțit deja că s-a format o comunitate de ALUmni, care are deja 29 de membri. Ne-am propus să ajutăm în continuare și alți tineri să-și reconsidere locul lor în lume, iar asta înseamnă că ne auzim cu mai multe detalii la începutul lui 2024, când lansăm următoarea ediție.

Mulțumiri

 

Mulțumim mult, în primul rând, partenerilor de la Regnology, care ne-au sprijinit cu entuziasm și răbdare.

 

Mentorilor care au acceptat să dea mai departe din învățăturile lor: Elena Bouleanu, Dan Luca, Oana Craioveanu, Oana Pavăl și Radu Burnete. Iulianei Labo, pentru că a curatoriat cu grijă locațiile unde ne-am refugiat – Portal Village Sibiel, Casa cu povești Râul Sadului, porumbacu 295, Flanderhof Manor, și cărora la suntem recunoscători pentru găzduire. Prietenilor care au sărit în ajutor la extras-uri și tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au ajutat să ducem la bun sfârșit toate.

 

Și nu în ultimul rând, mulțumim Ana-Maria, Andreea P. și Andreea N., Aurica, Anda, Bianca, Bogdan C. și Bogdan M., Bogdana, Cristian, Larisa, Margot, Ştefan și Ovidiu, pentru că ne-ați permis să învățăm și noi de la voi și să devenim, la rândul nostru, mai buni.

Foto: Paul Riți, Gabriela Cuzepan

Promoția ALU 2023

[/vc_column][/vc_row]